Diamantele colorate
Diamantele colorate
Când ne gândim la diamante, de cele mai multe ori mintea noastră se îndreaptă imediat către cele albe, incolore. Însă lumea diamantelor conține o gamă mult mai mare decât aceste pietre prețioase tradiționale. Există diamante care vin în nuanțe și intensități, în tot spectrul de culori – denumite diamante colorate - iar astăzi, sunt cele mai prețuite pietre de pe planetă.
Cum se formează diamantele colorate?
Diamantele albe tradiționale (diamantele incolore) sunt create printr-un proces complex care implică molecule de carbon supraîncălzite, foarte presurizate, aproape de miezul pământului. Diamantele naturale colorate sunt create în același mod, cu o singură diferență. Atunci când particulele străine sunt prinse în diamant în timpul procesului de cristalizare, acestea modifică procesul chimic și, astfel, schimbă rezultatul. Chimia devine apoi alchimie și borul colorează piatra în albastru, azotul în galben, hidrogenul în roșu, roz sau violet, iar sărurile retroactive ale uraniului dau pietrei o nuanță sublimă de verde.
Diamantele colorate de calitate prețioasă sunt extrem de rare și excepțional de frumoase. Doar unul din 10.000 de diamante posedă culoare naturală și este denumit diamant colorat.
Toate diamantele colorate natural sunt rare, dar unele culori și nuanțe sunt chiar mai rare decât altele. Sunt clasificate în funcție de nuanța, tonul și saturația lor (de la Fancy Light la Fancy Intense și Fancy Vivid). Când un diamant are două sau trei culori la fel de vizibile, acest lucru este indicat în denumirea sa - un diamant maro-roz este, prin urmare, un diamant maro cu o nuanță de roz.
Proprietățile diamantelor colorate – “cei 4C”, cele 4 caracteristici principale: coulour (culoare), carat (carate), clarity (claritate) și cut (tăietură).
Culoarea
Intensitatea, profunzimea culorii este cel mai important aspect atunci când achiziționezi un diamant colorat. Cu cât aceasta este mai intensă, cu atât diamantul va fi mai rar și mai valoros.
Diamantele se găsesc, în mod natural, în fiecare culoare a curcubeului - roșu, albastru, verde, violet, galben, roz etc. Cât de scump este un diamant colorat, depinde de raritatea lui și de cât de solicitată este acea nuanță la un moment dat. În zilele noastre, cea mai rară culoare este roșu, drept urmare, cel mai scump diamant este cel roșu.
Carate
După culoare, greutatea în carate are cel mai mare impact asupra prețului. Diamantele mari sunt mult mai rar descoperite decât cele mici, ceea ce le face să fie mult mai valoroase. Din acest motiv, prețurile pentru diamantele colorate cresc exponențial cu greutatea în carate.
Claritate
Datorită naturii diamantelor colorate, claritatea este o caracteristică mai puțin importantă decât este în cazul diamantelor incolore, deoarece incluziunile tind să fie mascate de culoare.
Tăietura (cut)
Diamantele colorate sunt tăiate în primul rând pentru a le sublinia culoarea. Acest lucru contrastează cu diamantele incolore, care sunt tăiate pentru a le maximiza strălucirea.
Cele mai îndrăgite diamante colorate
Diamantul portocaliu
Denumit “diamantul de foc”, este unul dintre cele mai rare, valoroase și frumoase diamantele colorate și vine într-o varietate de nuanțe și intensități (de la un portocaliu deschis până la nuanța denumită popular „dovleac”). Acestea sunt bogate în azot, dar ceea ce le face portocalii rămâne un mister al naturii. Diamantul portocaliu evocă curajul.
Diamantul verde
De cele mai multe ori, atunci când vedem o piatră verde la o bijuterie, presupunem automat că este un smarald, dar, poate fi, un diamant. În timp ce smaraldele dețin o culoare verde vibrantă, diamantele verzi sunt de fapt mult mai puternice decât smaraldele și vin într-o gamă largă de nuanțe. S-au creat pentru că au fost expuse la radiații atomice, mai precis la uraniul radioactiv din rocile apropiate de suprafața pământului. Intensitatea culorii este determinată de trei lucruri: dimensiunea pietrei, timpul de expunere la radiații și nivelul de radiație la care a fost expusă. Acest tip de diamant este sinonim cu echilibrul și armonia, dar și cu un nou început.
Diamantul roz și roșu
Diamantele roz sunt printre cele mai greu de găsit, dar diamantele roșii sunt de departe cele mai rare. Culorile roz și roșu se datorează unei modificări a structurii lor atomice microscopice, cauzată de căldură și presiune intensă. Sunt asociate cu dragostea, romantismul și feminitatea de secole. Cel mai scump diamant din lume este piatra colorată, „Steaua roz” (o piatră ovală de 59,60 de carate, cu o nuanță de roz foarte viu, vândută pentru 83 de milioane de dolari).
Diamantul albastru
Prezența impurităților de bor este adesea responsabilă pentru culoarea diamantelor albastre naturale. Cu cât mai mult bor, cu atât albastrul este mai intens. De asemenea, culoarea lor poate fi cauzată și de expunerea la radiații sau din asocierea cu hidrogenul. Diamantele albastre sunt foarte rare și sunt adesea văzute ca simboluri ale păcii, calmului și libertății. Cel mai cunoscut este diamantul „Luna Albastră” care a fost vândut cu 48,4 milioane de dolari, cea mai mare sumă atinsă vreodată de o piatră albastră.
Diamantul maro
De la tonuri bogate de coniac la nuanțe de ciocolată, diamantele maro au fost printre primele pietre folosite în bijuterii și sunt adesea asociate în imaginația colectivă cu stabilitatea și confortul.
Diamantul galben
Prezența azotului face ca un diamant să pară galben, iar intensitatea culorii depinde de cantitățile de azot. Diamantele galbene evocă de obicei sentimente de veselie și optimism.
Diamantul violet
Acest diamant variază în ceea ce privește nivelurile de intensitate a culorii, variind de la violet slab la violet viu, și până la cel închis. Intensitatea culorii se datorează cantității de hidrogen și bor din structura diamantului sau cantității de presiune pe care a suferit-o în timpul formării.
Pe lângă diamantele naturale colorate, există și cele artificiale, tratate, pentru a le face colorate. Multe diamante albastre, verzi și galbene de pe piață astăzi sunt de fapt diamante de culoare „normală” inferioară, care au fost iradiate. Un diamant tratat are o valoare mai mică decat un diamant natural pentru este probabil că nuanța lui să se uzeze în timp, influențându-i frumusețea și longevitatea. De aceea, astfel de diamante sunt mai puțin costisitoare (și mai puțin valoroase) în comparație cu cele naturale.